petek, 26. december 2014

Bazna olja in redčenje eteričnih olj


O varni uporabi eteričnih olj sem že pisala (kliknite tukaj), pa vendar vas veliko se vedno sprašuje, kako naj redči eterična olja Doterra, v kakšni % mešanici in s kakšnim baznim oljem.

Danes je Doterra izdala super mini razlago petih najbolj pogostih baznih olj in razmerja redčenja.



Vedeti moramo se to, da je:
1teaspoon = 5ml,
1tablespoon = 1/2 fluid once = 15ml.

Ob tem naj dodam, da naj vas ne zavede, saj naše žlice ne držijo 15ml! V povprečju je njihova prostornina le približno 5-7ml, zato ob receptu 15ml uporabimo 3velike žlice baznega olja in ne le ene (kot bi na hitro prevedli iz angleščine!).

Za otroke se priporoča 1% mešanice (1k v 5ml baznega olja) (za dojenčke do 1leta 0,25-0,5%), za odrasle pa do 4% mešanice, vendar sama priznam, da uporabljam kar mešanice od otrok in pravtako delujejo. :)
Opozorila bi še na na vroča olja, kot so origano, OnGuard, klinčki... Te je potrebno redčiti najmanj 1k v 15ml baznega olja, saj lahko drugače pride do reakcije (ali celo opekline).

Pred uporabo lahko naredimo tudi občutljivostni test na roki (podlakti), kjer namažemo otroka z 1% mešanico in počakamo na morebitno reakcijo.

Z Neredčenimi, čistimi eteričnimi olji NE mažemo otrok! Odrasli pa jih lahko izjemoma uporabimo za točkovna zdravljenja.

Še eno zanimovo razlago baznih olj sem našla na spletu.


Upam, da zdaj ni več dvoma o varni uporabi etericnih olj.

Z vami in za vas,
Brigita







2 komentarja:

  1. Na eni strani pise dojencki in malcki.1-2 kapljici na 30ml baznega olja, vi pa pisete na 5ml. Katero je zdaj pravilno?

    OdgovoriIzbriši
  2. Oboje :)
    Novorojencke mazemo 1k/30ml, nadaljujemo s 1k/15ml (ali 2k/30ml =isto) in od 1l 1k/5ml. Jaz sem slednjo mesanico uporabljala od starosti 6m dalje. Zdaj enostavno obrnem steklenicko in kar ostane na prstu razmazem na predel, namazan z bazo. Je lazje, hitreje in manj dodatnih steklenick potrebujemo. Lahko se kupi tudi touch izvedba za takojsnjo uporabo, saj so eolja ze mesana z bazo.

    OdgovoriIzbriši